Jajka nadziewane… kurczakiem
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 szt serków topionych śmietankowych
- 4 szt czarnych oliwek
- 10 dkg piersi z kurczaka
- 2 szt owoce kaparów w occie winnym
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 szt miąższ z pomidorów
- 1 g pieprzu czarnego do smaku
- 1 g soli do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy masło.
Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski. Oprószamy solą i pieprzem kolorowym. Smażymy na maśle aż się przyrumieni.
Dodajemy 3 serki śmietankowe. Dokładnie rozdrabniamy widelcem ciągle mieszając, aż się dobrze rozpuści.
Z dwóch pomidorów wydrążamy miąższ. Dodajemy do zawartości rondelka.
Kapary, oliwi i natkę pietruszki drobno kroimy. Wrzucamy do sosu, mieszamy.
Gotujemy razem jeszcze około 5-10 minut.
Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka dodajemy do naszego przestudzonego sosu. Widelcem dokładnie mieszamy by żółtka się dobrze połączyły z nim. Połówki jajek oprószamy kolorowym pieprzem. Nakładamy do każdej połówki porcje farszu i układamy na talerz.
Ozdabiamy wg. własnego uznania.