Torcik śledziowy
Składniki
- 1 opakowanie pieczywa Wasa
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 4 ogórki konserwowe
- 500 g śledzi typu matias
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 pęczek kopereku
Przygotowanie:
Krok 1
Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy po około łyżce masy na wierzch chlebków Wasa, aby zmiękły.
Krok 2
Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Kroimy w kostkę.
Krok 3
Farsz biały:
1/2 śledzi, posiekaną drobno białą cebulę i pokrojone w kostki ugotowane ziemniaki mieszamy z połową pozostałej masy jogurtowo-majonezowej
Krok 4
Farsz różowy:
1/2 śledzi, pokrojone w kostkę korniszony i ugotowanego buraka oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę łączymy z pozostałą masą jogurtowo-majonezową
Krok 5
Układamy warstwy:
1) chlebek Wasa
2) farsz biały
3) chlebek Wasa
4) farsz różowy
5) chlebek Wasa
6) koperek do dekoracji