Śledzie na miodzie po staropolsku w nowej odsłonie w czerwonej cebuli posypane skórką cytrynowo-pomarańczową
Składniki
- 0.5 filetów śledziowych a’la matjas
- 0.5 L oliwy
- 5 łyżek miodu
- 2 czerwone cebule
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 0.5 kubka cynamonu
- 0.5 kubka imbiru
- 5 goździków
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Wymoczyć śledzie w wodzie przez ok. 30 minut, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić.
Krok 2
Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy, a następnie wycisnąć z nich sok.
Krok 3
Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy.
Krok 4
Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy.
Krok 5
Posiekać oregano i wraz z tymiankiem dodać do zalewy.
Krok 6
Obrać i pokroić w półksiężyce cebulę. Ułożyć na przemian cebulę i śledzie, a następnie zalać zalewą i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły.
Krok 7
Podawać posypane skórką z pomarańczy i cytryny oraz listkiem oregano.