Nóżki wieprzowe w galarecie
Składniki
- 3 szt nóżek wieprzowych
- 2 szt listków laurowych
- 6 szt pieprzu czarnego
- 4 szt ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 szt marchewki
- 0.25 szt selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 szt białka
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Nóżki oczyścić - opalić aby pozbyć się szczeciny. Umyć. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć razem z nóżkami i przyprawami do garnka, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu aż nóżki będą miękkie – będą się rozpadały (4-5 godzin).
Krok 2
Ugotowane nóżki wyjąć (najlepiej łyżką cedzakową) na półmisek, wywar przecedzić, doprawić solą. Odstawić do ostudzenia.
Krok 3
Lekko ostudzone mięso obrać z kości i drobno pokroić.
Krok 4
Białka roztrzepać dodać do ostudzonego wywaru i ciągle mieszając zagotować. Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Galareta będzie ładniejsza a i przy okazji pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Na dno naczyń, w których będziemy robić galaretę wlać trochę wywaru.Odstawić do zastygnięcia. Jeżeli chcemy udekorować galaretę to teraz należy ułożyć ugotowana marchewkę, groszek z puszki lub plasterki ugotowanych jajek. Pokrojone mięso wymieszać z pozostałym wywarem i wlewać do przygotowanych naczyń.