Pasztet wieprzowy z grzybami
Składniki
- 1.2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
- 100 g wołowiny
- 600 g podgradla wieprzowego
- 1 kg watróbki gęsiej lub innej drobiowej
- 40 g grzybów suszonych
- 6 ziarna pieprzu czarnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 120 g suchej bułki
- 7 jajek
- 100 ml brandy
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- imbir mielony
- plastry surowego boczku do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek.
Krok 2
Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę.
Krok 3
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Krok 4
Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE.
Krok 5
Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Krok 6
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Krok 7
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.