Pasztet z dzika
Składniki
- 750 g karkówki z dzika
- 150 g uda z kaczki
- 8 szt jałowca
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- gałązka rozmarynu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kg watróbki z gęsi
- 100 g suchej bułki
- 6 jajek
- 3 zmielone owoce jałowca
- 100 ml żubrówki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- tłuszcz, najlepiej gęsi
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryła) i gotować na niedużym ogniu do miękkości. Ostudzić. Mięso przełożyć na półmisek.
Krok 2
Do wywaru włożyć suchą bułkę.
Krok 3
Wątróbkę usmażyć na tłuszczu (najlepiej gęsim) na różowo w środku.
Krok 4
Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie.
Krok 5
Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem.
Krok 6
Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Krok 7
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.