Rolada serowa nadziewana mięsem mielonym
Składniki
CIASTO SEROWE :
- 300 g żółtego sera Gouda
- 200 g majonezu
- 5 jajek
FARSZ :
- 500 g mięsa mieloego
- 0.25 czerwonej lub żółtej papryki ( u mnie odrobinka czerwonej, reszta żółta)
- 0.25 zielonej papryki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.
Krok 2
Do mięsa mielonego wbić jajka dodać bułkę tartą i drobno pokrojone papryki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 3
Ciepłe ciasto odrywamy od papieru (ja delikatnie pomagałam sobie odcinając nożykiem, nie ma co się przejmować, że się równo nie zdejmie). Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy mięso mielone zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy tak jak na zdjęciu i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).
Krok 4
Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby mięso się przepiekło. Wyjmuje i odstawiamy do przestudzenia.