Prosta wegańska sałatka z jarmużu w sosie migdałowym
Składniki
Dressing migdałowy
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła migdałówego
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 1.5 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1.5 łyżeczki syropu klonowego w wersji nie wegańskiej może być miód
- 0.25 szklanki ciepłej wody
Sałatka
- 5 szklanek jarmużu
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki solu gruboziarnistej
- 1 garść surowych migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
W miseczce połączyć masło migdałowe, sos sojowy, syrop klonowy, utarty zabęk czosnku i ostrą paprykę. Wymieszać wszystko z odrobiną ciepłej wody, aż wszystkie składniki się połączą i sos stanie się płynny lecz nie za rzadki.
Krok 2
Jarmuż umyć, posiekać i pozbyć się wszystkich twardych łodyg. Następnie polać jarmuż oliwą z oliwek, posypać solą i wymasować rękoma aż stanie się mięki i puści soki.
Krok 3
W dużej misce połączyć jarmuż z sosem migdałowym, dodać posiekanego w kostkę pomidora albo pomidorki cherry i posiekane migdały.