Kapusta z cebulą duszona w soku jabłkowym
Składniki
- 1/2 główki kapusty (może być młoda, ale nie musi)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Kapustę opłukać i poszatkować.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dołożyć kapustę, dokładnie wymieszać. Dodać oregano i paprykę, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć około 5 minut. Dolać sok, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 30 minut.