Quiche z zielonymi szparagami
Składniki
- 15 dkg mąki
- 7 łyżek masła
- szczypta soli
- 2 szalotki
- 70 dkg zielonych szparagów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczków natki pietruszki
- 200 ml płynnej śmietany
- 4 jajka
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.