Ziemniaczano – serowe gratin
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 600 ml mleka
- 100 g sera topionego kremowego MSM Monki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
Krok 2
Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut.
Smacznego!