Malinowa sarnina
Składniki
- 2 kg mrożonej sarniny
- 4 plasterki boczku
- marchew
- 2 pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- 1 szklanka soku malinowego
- 0.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Sarninę (najlepiej udziec) płuczemy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Łączymy warzywa z olejem, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, zmiażdżone ziele, listki laurowe, sól, pieprz i mieszamy. Ostawiamy, by puściły sok, który odlewamy. Następnie obkładamy sarninę warzywami. Zawijamy w folię, wkładamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Krok 2
Mięso oczyszczamy z warzyw. Dodajemy sól i pieprz wg uznania. Układamy plasterki boczku i zwijamy. Związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Gdy mięso wystygnie, polewamy łyżką oleju i łyżką wody i zawijamy w rękaw do pieczenia (można dodatkowo zawinąć mięso w siatkę). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2 godziny, obracając kilkakrotnie mięso podczas pieczenia.
Krok 3
Sok malinowy wlewamy do garnka, dodajemy kwasek i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 4
Sarninę podajemy pokrojoną w grube plastry i polewamy sosem.