Sałatka z ognistym łososiem
Składniki
- 100 g łososia wędzonego dzwonka
- 150 g mixu sałatkowego (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee)
- 8 oliwek zielonych
- 12 ziarenek kaparów
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
Krok 1
Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy i na 5 min odstawiamy.
Krok 2
Przygotowanie: mix sałatkowy mieszamy, na talerz przekładamy, kapary, oliwki, połówki pomidorków dokładamy, sosem winegret polewamy. Łososia wędzonego na wzór ognia rozdzielamy, miedzy sałatkę wkładamy, delikatnie pieprzem doprawiamy i całość smacznie sobie zjadamy. Smacznego