Sałatka z rukoli – z krewetkami i parmezanem
Składniki
- garść rukoli
- 6-8 dużych krewetek (mogą być mrożone)
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- płatki lub wiórki parmezanu
- pieprz według uznania
Przygotowanie:
Krok 1
Na bardzo ciepłą patelnię wrzucić masło, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i krewetki. Mieszając co jakiś, czas smażyć krewetki, aż staną się różowe. Jeżeli są mrożone, poczekać aż odparuje większa część wody.
Popieprzyć.
Krok 2
Na talerzu ułożyć rukolę. Polać ją bezpośrednio z patelni sosem maślano-krewetkowym, zgarnąć resztki czosnku i pieprzu. Posypać płatkami parmezanu.
Polana gorącym sosaem rukola szybko więdnie, więc spożywać od razu :-)