Śledzie z warzywną salsą
Składniki
- 50 dkg śledzi matiasów
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kaparów
- 3 łyżki szczypiorku
- 5 łyżek oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Matiasy namaczamy w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok 3 godz. ( Ja zmieniam wodę kilkukrotnie). Przez ostatnią godzinę moczę śledzie w wodzie i mleku (ok 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania). Odmoczone śledzie kroimy w odcinki, u mnie ok 3-4 cm szerokości.
Krok 2
Paprykę kroimy w cienkie paski, paski dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy w cienkie krążki, zalewamy wrzątkiem, po ok 3 min zlewamy wodę i zalewamy cebulę zimną wodą. Cebula będzie miała mniej intensywny smak i powinna być chrupiąca.
Krok 3
Kapary odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno kroimy.
Krok 4
W salaterce/misce/dekoracyjnym słoju układamy warstawami, warzywa i śledzie. Każdą warstwę polewając łyżką oliwy z oliwek. U mnie ostatnią warstwę stanowią warzywa. Tak przygotowane śledzie, powinniśmy odstawić do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin do tzw. przegryzienia. Smacznego :)