Śledziowa kopuła
Składniki
- 40 dkg filetów śledziowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 dkg marynowanych pieczarek
- 400 ml marynowanych buraczków
- 2 cebule
- 3 łyżki majonezu z czosnkiem
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie (np. matijasy) osączyć z zalewy octowej, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubszą kostkę. Ryby skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę, osaczone z zalewy buraczki i pieczarki pokroić w kostkę.
Krok 2
Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą. Na spodzie ułożyć pokrojone buraczki, połowę pokrojonej cebuli i śledzie. Osolić i doprawić czarnym, gruboziarnistym pieprzem. Posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli. Posmarować znów cienko majonezem.
Krok 3
Miskę przykryć talerzem, na którym będziemy podawać kopułę. Całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu, wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.
Krok 4
Przed podaniem schłodzić w lodówce.