Tartaletki
Składniki
Tartaletki
- ciasto francuskie
- pomidory suszone
- czarne oliwki
- 250 g sera ricotta
- 50 g parmezanu
- listki bazylii
- sól
- rukola
- orzechy włoskie
- olej z orzechów włoskich
- ocet balsamiczny
- pieprz
na pesto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki parmezanu
- listki bazylii
- 2 garście orzeszków pinii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zetrzyj parmezan. Zmiksuj składniki na pesto, aż będzie gładkie. Płaty ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kwadraty. Każdy posmaruj porcją pesto. Połóż serek ricotta, odsączone i pokrojone w paseczki pomidory, pokrojone oliwki. Posyp startym parmezanem i czarnym zmielonym pieprzem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż brzegi się zrumienią. Tartaletki z ciasta francuskiego podawaj z rukolą polaną mieszanką oleju z orzechów włoskich z octem balsamicznym. Posypaną uprażonymi orzechami włoskimi.