Hiszpańskie ciasteczka
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 70 g masła
- sól
na nadzienie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g sera Manchego
- 170 g mięsa z kraba
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Podgrzej hiszpańską oliwę z oliwek na patelni. Nie podgrzewaj jej za mocno, aby się nie przypaliła. Dodaj posiekane szalotki i smaż około 5 minut, aż się zeszklą. Dodaj posiekany czosnek i smaż razem 30 sekund. Dolej hiszpańskie wino i gotuj, aż prawie w całości wyparuje.
Krok 2
W misce ubij lekko trzepaczką jajka. Dolej mleko i wymieszaj. Dodaj mięso z kraba (z puszki), świeżo starty ser Manchego, posiekaną natkę pietruszki i ostudzoną cebulkę z czosnkiem z patelni. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Krok 3
Połącz mąkę (typ 450) z solą. Dodaj masło. Nożem pokrój na mniejsze kawałki i rękami połącz masło z mąką. Powstanie coś na wygląd piasku. Dolej zimną wodę, aby można było ugnieść ciasto. Rozwałkuj je dość cienko. Wykrawaj mniejsze części i wyłóż w foremkach do pieczenia. Mieszankę krabową nałóż do foremek tak, aby nie wylewała się ponad nie.
Krok 4
Piecz ciasteczka około 30 minut, aż staną się brązowe z wierzchu. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego.