Tartaletki ze szpinakiem
Składniki
Ciasto na tartaletki
- 1.5 szklanki maki orkiszowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki otrębów
- 130 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
Farsz
- 400 g szpinaku
- 2 białka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g zoltego sera
- galka muszkatolowa
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania spodów do tartaletek. Najpierw łączymy ze sobą składniki suche, następnie dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Dokładnie zagniatamy, formujemy kule i oprószamy mąką.
Krok 2
Ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii i rozwałkowujemy je na cieniutki (1-2 mm), duży placek. Duża foremka, lub kieliszkiem wykrawamy kółka i nakładamy je na odwróconą do góry nogami foremkę do babeczek (najlepiej silikonowa), przyciskając brzegi wyciętego kola (musi być większe niż spod foremki do babeczek, bo ma tworzyć "miseczkę").
Krok 3
Pieczemy z termoobiegiem w 170° przez ok. 10 minut (nie możemy dopuścić do przypalenia się tartaletek, będziemy je później ponownie zapiekać).
Krok 4
Szpinak przesmażamy (mrożony rozmrażamy dokładnie) i studzimy. Mieszamy z białkami, śmietaną, pokrojonym drobno zółtym serem i doprawiamy gałką muszkatolowa.
Krok 5
Farsz nakładamy do tartaletek i wstawiamy je ponownie do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem około 15-20 minut w 180°.