Ziołowy pasztet z soczewicy i batata
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szt batat
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku Galeo
- 1 łyżeczka suszonej bazylii Galeo
- 1 łyżeczka oregano Galeo
- 2 łyżki oliwy
- 1 szt jajko
- 0.33 szklanki mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych
- 1 soli
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez 7 minut. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć i przełożyć do miski.
Krok 2
Batata umyć, pokroić, skropić oliwą i piec w 160 stopniach przez 30 minut. Upieczonego batata obrać ze skórki i dodać do soczewicy.
Krok 3
Do batata i soczewicy dodać mąkę, czosnek i olej kokosowy, całość dokładnie zblendować. Następnie wsypać zioła, wbić jajko i pomieszać. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć masę do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 45-50 minut, do czasu, aż pasztet będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.