Korzenna sałatka z kurczakiem, brokułem, dukkah i cytrynowym dressingiem
Składniki
Sałatka
- 80 g jarmużu Fit&Easy
- 250 g różyczek brokuła
- 1 bułka, np. z dynią
- 200 g piersi z kurczaka zagrodowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy, płaska
- sok z połowy cytryny
- skórka z połowy cytryny
- olej do smażenia
Dukkah
- 30 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sezamu
- 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki nasion kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Pokrój bułkę na 6 kromek, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż otrzymasz grzanki. Podziel je na mniejsze części.
Krok 2
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Wsyp orzechy i sezam i praż przez około 2 minuty, po czym przesyp do moździerza lub miksera.
Krok 3
Na tę samą patelnię wrzuć kolendrę i kmin rzymski i praż, aż zaczną lekko strzelać. Przesyp do moździerza lub miksera. Rozdrobnij orzechy, sezam i przyprawy do konsystencji, która Ci odpowiada.
Krok 4
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pokrojonego w kostkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
Krok 5
Ugotuj brokuły al dente. W tym celu wrzuć je do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 6
Wymieszaj jogurt z musztardą, sokiem i skórką z cytryny.
Krok 7
Pokrój jarmuż na małe kawałki. Pamiętaj o odkrojeniu łykowatych i twardych części. Skrop jarmuż oliwą z oliwek i lekko przemieszaj.
Krok 8
Na talerze połóż jarmuż, brokuły, kurczaka i grzanki. Polej dressingiem, a następnie posyp dukkah.