Owtorzyłam rano oczy, obudziło mnie słońce i głód. Zamiast kanapki zrobiłam sobie takie oto moim zdaniem pyszne śniadanie. Szczególną ochotę maiłam na szparagi i awocado... dadzą mi one siłę na cały dzień. Aztekowie nazywali awokado owocem maślanym ze względu na dużą zawartość w nim tłuszczu. Owoc awokado zawiera aż 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu". Jest jednak wysokokaloryczny - 100g, to aż od 130-200 kcal, stąd też był wykorzystywany podczas długich podróży jako namiastka mięsa. Awokado zawiera znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję. Szparagi z kolei są bardzo lekko strawne i bogate w minerały. Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, składnika niezbędnego w diecie kobiet planujących dziecko bądź będących w ciąży (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 µg kwasu foliowego, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Szparagi to również źródło przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami m.in.: witaminy C, witaminy E, β-karotenu. Dodatkowo składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. Warzywa te zawierają również niewielkie ilości witamin z grupy B (witaminę B1 i B2). Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu również cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz niewielkich ilości żelaza. Po tej dawce informacji, SMACZNEGO:)