Wiosenna sałatka z jajkiem

Dodany przez: Kinga Ciukta (więcej moich przepisów)

Owtorzyłam rano oczy, obudziło mnie słońce i głód. Zamiast kanapki zrobiłam sobie takie oto moim zdaniem pyszne śniadanie. Szczególną ochotę maiłam na szparagi i awocado... dadzą mi one siłę na cały dzień. Aztekowie nazywali awokado owocem maślanym ze względu na dużą zawartość w nim tłuszczu. Owoc awokado zawiera aż 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu". Jest jednak wysokokaloryczny - 100g, to aż od 130-200 kcal, stąd też był wykorzystywany podczas długich podróży jako namiastka mięsa. Awokado zawiera znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję. Szparagi z kolei są bardzo lekko strawne i bogate w minerały. Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, składnika niezbędnego w diecie kobiet planujących dziecko bądź będących w ciąży (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 µg kwasu foliowego, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Szparagi to również źródło przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami m.in.: witaminy C, witaminy E, β-karotenu. Dodatkowo składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. Warzywa te zawierają również niewielkie ilości witamin z grupy B (witaminę B1 i B2). Spożywając szparagi, dostarczymy do naszego organizmu również cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz niewielkich ilości żelaza. Po tej dawce informacji, SMACZNEGO:)
Obejrzane: 1334
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:
299kcal
kalorie
30,1g
węglowodany
16,6g
białko
17,4g
tłuszcze
10,8g
błonnik
202mg
cholesterol
104mg
magnez
158mg
wapń
5,6mg
żelazo

Składniki

  • sałata lodowa
  • 8 szt pomidorów koktajlowych
  • 0.5 szt awocado
  • 1 jajko
  • 6 szt szparagów
  • 5 szt plastrów cebuli
  • przyprawy
  • 0.25 szt ogórka
  • 0.5 szt cytryny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na talerzu kładę kilka liści sałaty, przekrojone na pół pomidory koktajlowe, plastry awokado, ugotowane szparagi (ja lubię, gdy są chrupkie), ogórek. Kropię wszystko oliwą.

Krok 2

Gotowanie jajka: zagotowuję w małym garnku posoloną wodę i wyciskam do niego 1/2 cytryny; mieszam wodę w garnku, tak żeby powstał w wodzie ruch na kształt wiru; w wir wbijam jajko, które gotuję do ścięcia się białka (tak żeby żółtko pozostało płynne). Wyjmuję jajko i kładę na sałatce.

Krok 3

Na koniec doprawiam sałatkę solą, pieprzem i ostrą papryką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×