miodowy bulgur z garam masalą i gruszką
Składniki
- 125 ml kaszy bulgur
- 1 łyżka suszonych płatków nagietka
- 0.5 szt świeżej chili
- 1 szczpyta solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki garam masali
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rydzowego
- 1 garść rodzynek
- miód pitny
- 2 szt gruszek
- 1 szt cytryny /sok/
- 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Bulgur zalewam wrzątkiem, solę /ok. 200-220 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Rodzynki zalewam miodem pitnym /do przykrycia/ i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam z bulgurem. Podgrzewam. Wyłączam palnik i studzę.
Krok 2
Orzechy i pestki dyni siekam i prażę na suchej patelni. Odstawiam na bok.
Krok 3
Wyjadam gniazdo nasienne gruszki. Pozostałą część /razem ze skórką/ kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Imbir ścieram na drobnej tarce. Mieszam z miodem i łączę z pokrojoną gruszką.
Krok 4
Przestudzony bulgur polewam olejem rydzowym. Chili drobno siekam /dodaję z pestkami, ale dla zmniejszenia ostrości można je pominąć/. Mieszam. Dodaję gruszkę, chili, garam masalę i podprażone wcześniej orzechy i pestki. Łączę wszystko. Solę trochę. Na koniec mieszam z płatkami nagietka.