Sałatka z dynią, jarmużem, granatem i komosą ryżową
Składniki
sałatka
- 100 g nieugotowanej komosy ryżowej
- 300 g dyni, obrana, pokrojona w plastry
- 50 g jarmużu
- 2 łyżki oliwy
- 1 szt granat
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 szt sok z połowy pomarańczy
- 1 szczpyta soli, pieprzu
dressing
- 0.5 szt pomarańczy, obrana, usunięta membrana
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię posyp delikatnie solą i pieprzem, piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach Celcjusza z termoobiegiem. Polej sokiem z połowy pomarańczy i piecz jeszcze 5 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Podczas pieczenia dyni przygotuj komosę ryżową i jarmuż. Umyj jarmuż, usuń łodygi i posiekaj na dość małe kawałki. Przełóż jarmuż do salaterki, skrop odrobiną oliwy z oliwek (2 łyżki) i dopraw solą. Wmasuj sól i olej, odłóż jarmuż na bok.
Krok 3
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj dużą szczyptę soli. Dodaj przepłukaną komosę ryżową i gotuj 10 minut, lub do czasu aż stanie się przezroczysta i powstaną spiralne kiełki z ziaren. Odcedź komosę przez sitko, pozostaw na chwilę do ostygnięcia, zanim dodasz do jarmużu w salaterce.
Krok 4
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na sos. Wymieszaj komosę z jarmużem, a następnie dodaj ziarna granatu, pestki dyni i żurawinę. Dodaj dressing i wymieszaj. Przełóż sałatkę na talerze. Na wierzchu połóż kawałki upieczonej dyni.