Orzeźwiająca sałatka z pęczaku
Składniki
- 1 szklanka pęczaku
- 2 szklanki wody
- 1 opakowanie kiełków na patelnię
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- 0.5 szklanki oleju lnianego
- sól i pieprz
- pietruszka
- mięta
- bazylia czerwona
- melisa
Przygotowanie:
Krok 1
1. Pęczak prażymy w dużym garnku na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy ziarenka ładnie się zeszklą i przyrumienią płuczemy je pod bieżącą wodą na sicie. Opłukane ziarenka zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy powoli, aż pęczak wchłonie całą wodę (około 15 – 20 minut).
2. Rozgrzewamy patelnię. Na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy kiełki na rumiano i chrupko.
3. Paprykę obieramy ze skórki (możemy ją sparzyć, bądź upiec). Pomidora nacinamy i parzymy wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić zalewamy lodowata wodą, po czym obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pomidora kroimy w większą kostkę.
4. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i nać, po czym kroimy rzodkiewkę na pół, a następnie na 3 mniejsze części.
5. Świeże zioła siekamy.
Pęczak odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Dobrze odcedzony łączymy z kiełkami, warzywami i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem lnianym.
SMACZNEGO! :)