Śledzik pod pierzynką
Składniki
- 250 g • filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju SEKO
- 4 szt ugotowane ziemniaki
- 2 szt czerwone cebule
- 4 szt ogórki konserwowe
- 2 szt czerwone, ugotowane buraki
- 4 szt jajka ugotowane na twardo
- 1 szczpyta pieprz
- majonez
- opcjonalnie żółty ser
Przygotowanie:
Krok 1
Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
Krok 3
Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.