Sałata z truskawkami i młodym szpinakiem
Składniki
- 0,5 salaty
- 50 g szpinaku młodego
- 100 g truskawek
- 100 g fety
- 100 g pomidorków cherry / truskawkowych
- 3 łyżki słonecznika
SOS DO SAŁATY:
- 0,5 szklanek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
- pieprz świeżo mielony / do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę i szpinak myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Truskawki myję, odsączam na sitku, usuwam szypułki i kroję na mniejsze części. Ser feta kroję w małą kostkę. Umyte pomidorki kroję na pół.
Krok 2
Pestki słonecznika prażę na patelni bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Czosnek przeciśnięty przez praskę ucieram z oliwą i octem balsamicznym do uzyskania emulsji. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4
Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, doprawiam sosem i delikatnie mieszam.