Sałatka śledziowa
Składniki
- 3 filety śledziowe marynowane
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 ogórki kiszone
- 3 szalotki
- 3-4 średnie ziemniaki
- 5 łyżek majonezu
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Delikatnie dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Szalotki bardzo drobno kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą jednak uważajmy, bo ogórki jak i śledzie są już dość słone. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.