Sałatka Eli do dań z grilla
Składniki
sałatka
- 1 opakowanie mix sałat z rukolą
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 ogórki małosolne lub kiszone
- 1 pęczek szczypioru z dymki
sos
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0.5 łyżeczki zioła prowansalskie
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę umyć,włożyć do wirówki i odwirować.
Krok 2
Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte pomidorki przekroić na połówki.
Krok 3
Ogórki małosolne pokroić w ćwierć krążki razem ze skórką.
Krok 4
Szczypior dymki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony szczypior pokroić.
Krok 5
Do małego słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Do sosu dodać zioła prowansalskie i doprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i wstrząsać nim aż składniki się połączą i powstanie emulsja.
Krok 6
Do miski włożyć sałatę,pomidorki,ogórki i szczypior. Dodać do sałatki powstały sos i wymieszać. Sałatkę podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!