Sałatka pęczak
Składniki
sałatka
- 2 szklanki suchego pęczaku
- 70 dkg bobu
- 25 dkg pomidorków cherry
- 15 dkg szynki konserwowej
- por
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
sos
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak przepłukać na sicie i odsączyć. W garnku zagotować 8 szklanek osolonej wody. Do wrzątku dodać kaszę i gotować około 20 minut, aż pęczak będzie miękki. Miękką kaszę odcedzić na sicie i przełożyć do miski.
Krok 2
Por (jasną część) umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć plasterki. Pokrojony por dodać do gorącego pęczaku i wymieszać.
Krok 3
W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Bób umyć. Włożyć do wrzątku i gotować, aż będzie miękki. Ugotowany bób odlać na sicie. Przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Krok 4
Przygotować sos. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika. Zakręcić i potrząsać energicznie, aż powstanie emulsja. Sos wlać do pęczaku z porem i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Pomidorki umyć, osuszyć (kilka zostawić do dekoracji) i przekroić na połówki.
Krok 6
Szynkę w plastrach pokroić w podłużne paski i zwinąć w ruloniki.
Krok 7
Do kaszy dodać bób, pomidorki, sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać.
Krok 8
Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki. Udekorować rulonikami z szynki i pomidorkami. Smacznego!