Sałatka ze skorzonery z marynowanymi grzybami
Składniki
- 10 szt skorzonery
- kilka marynowanych borowików
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki koziego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® garlic
- do smaku czarny pieprz
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Wyszorowaną skorzonerę gotujemy al dente około 10 minut, najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła. Kroimy ją w dwucentymetrowe kawałki i skrapiamy cytryną. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kroimy natkę. Borowiki i suszone pomidory dzielimy na drobne części. Składniki mieszamy. Dodajemy jogurt, majonez, oliwę i sos sojowy do smaku . Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami i dla dodania ostrości skrapiamy kilkoma kroplami TABASCO® garlic. Możemy także przygotować chrupki ze skorzonery i ułożyć je na wierzchu potrawy. Obieraczką do warzyw strugamy cienkie paski skorzonery. Smażymy je w głębokim oleju i osuszamy. Dobrym dodatkiem do sałatki będą także grzanki czosnkowe.