Sałatka warzywna z topinamburu
Składniki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 4 bulwy topinamburu
- 4 duże ogórki kiszone
- 0.5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżki majonezu na oliwie (bez cukru)
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia solimy do smaku. Nieobrany topinabur gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie można w niego wbić widelec (raczej długo się na to czeka, zdecydowanie dłużej, niż ziemniaki w mundurkach). Wyjmujemy z wody i po wystygnięciu obieramy.
Topinambur, jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Dorzucamy przestudzone pieczarki z cebulą, majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe.
Krok 2
Topinambur doskonale zastępuje marchewkę i ziemniaka. Ugotowany i obrany wygląda jak ciemny ziemniak, w smaku jest lekko słodkawy, jak marchewka w sałatce. Opcjonalnie dorzucić można również ciecierzyce z puszki, według mnie jednak sałatka od tego robi się cięższa, taka bardziej mączna. Jak tradycyjna sałatka od groszku. Można też dodać gotowanej pietruszki (indeks glikemiczny 15).
Krok 3
Sałatka może niezbyt reprezentacyjna, ale dla tęskniących za tradycyjną polską sałatką warzywną doskonała.