Sałatka z orzechami nerkowca
Składniki
- 2 garście jarmużu
- 0.5 jabłka
- 1 łyżeczka pesto bazyliowego
- 10 orzechów nerkowca
- 0.5 gruszki
- 1 pomidor
- 1 łyżka pestek dyni
- 10 oliwek zielonych
- 1 garść bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Opłukany i osuszony jarmuż siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i owoce. Następnie przekrojone w pół oliwki, podprażone pestki dyni i orzechy.
Krok 2
Do sałatki dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto, posiekaną drobno świeżą bazylię i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej będzie, jeżeli zamkniemy ją w jakimś pudełku i kilka razy mocno wstrząśniemy. Wtedy pesto dobrze się rozprowadzi.
Krok 3
Jeżeli chcemy, aby sałatka była treściwsza, wtedy dodajemy kawałki kurczaka, twarogu, fety.