Sałatka z kaszy jaglanej z truskawkami
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g wody
- 500 g trukawek
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- kardamon mielony
- olej rydzowy
- garści listków mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. U mnie 12 minut.
Truskawki opłukać, osuszyć. Oczyścić z szypułek, pokroić na pół.
Miętę posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rydzowego, na rozgrzany wrzucić pestki dyni i ziarna słonecznika, posypać kardamonem. Do uprażonych ziaren wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, chwilę razem podsmażyć.
Tak przygotowaną kaszę wymieszać z miętą i truskawkami.
SMACZNEGO! :)