Sałatka z rabarbaru
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Krok 1
Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm.
Krok 2
Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka a sos smażyć do zagęszczenia.
Krok 3
Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar.
Krok 4
Podawać do dań z drobiu.