Sałatka z rukolą i boczkiem
Składniki
- 100 g rukoli FIT&EASY
- 250 g chudego boczku
- 4-5 łyżek czarnych oliwek
- 60 g parmezanu
- 3 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Boczek smażymy na suchej patelni, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażony boczek wkładamy do miski razem z rukolą, oliwkami, parmezanem i ziarnami słonecznika. Z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i miodu przyrządzamy sos. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy.