Śródziemnomorskie smaki, czyli zielony talerz pełen zdrowia
Składniki
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 250 g piersi z kurczaka zagrodowego
- 0.5 średniej cukini
- 8 szt pomidorów suszonych na słońcu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypt soli, pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój filety z kurczaka w plasterki, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla elektrycznego, połóż na nim mięso i grilluj z każdej strony przez ok. 4 minuty. Możesz również usmażyć mięso na patelni.
Krok 2
Pokrój cukinię na plasterki grubości ok. 0,5 cm, natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla (lub patelnię grillową) i włóż cukinię, smaż przez około 3 minuty z każdej strony (aż cukinia lekko zmięknie, a na jej powierzchni powstaną brązowe ślady). Zdejmij z grilla.
Krok 3
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć orzeszki piniowe i ciągle mieszając doprowadź do ich zarumienienia.
Krok 4
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na talerzu rozłóż sałatę, skrop dressingiem, dodaj kurczaka, cukinię, pomidory suszone pokrojone w paski i zarumienione orzeszki piniowe. Posyp wszystko tartym parmezanem.