Croissanty
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szt roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże połączyć z mlekiem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na szeroki prostokąt. Masło pokroić w plastry, ułożyć na 2/3 szerokości ciasta i składać kolejno: 1/3 ciasta (bez masła) złożyć do środka, następnie drugą część z masłem. Całość rozwałkować na prostokąt. Złożyć jeszcze raz w taki sam sposób. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (razem z chłodzeniem). Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać naprzemienne trójkąty i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi. Rogale przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie croissanty posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180C przez 25-30 minut (im większe tym dłużej) do uzyskania złotego koloru. Przestudzić i podawać ciepłe lub zimne, z masłem, dżemem itp.