Jesienne placuszki śledziowe
Składniki
- 550 g Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO
- 1 szklanka Mąki pszennej
- 2 Jajka
- 2 łyżki Śmietany 18%
- 1 szklanka Mleka
- 1 łyżeczka Czosnku granulowanego
- Czarny pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Krok 1
Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!