Domowa dyniowa granola (musli)
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 200 g płatków jęczmięnnych
- 200 g płatków żytnich
- 50 g otrębów pszennych
- 50 g słonecznika
- 0.75 szklanki pure z dyni
- 50 g siemienai lnainego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.