Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Śniadanie idealne. Śniadanie proste, szybkie, pożywne i zdrowe. Czy istniej takie śniadanie? Moja odpowiedź jest subiektywna. Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Dziś stawiam na typowo wiosenny omlet, gdyż świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną. O tej porze roku takie śniadania jadam niemalże codziennie, a i kolacja w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Prostota tego przepisu jest jego największym atutem. Kilka jaj prosto z fermy od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu i odrobina świeżej nuty czosnku niedźwiedziego, przełamanej zdecydowanym smakiem fety. Na koniec potrzebny jest tylko czas. Czas na niespieszne delektowanie się jego wspaniałym smakiem. Voilà! Omlet gotowy!
Obejrzane: 115
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 5 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę, odrobinę soli do smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż ser feta jest dość słony. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i na wierzchu układamy dodatki: posiekany czosnek niedźwiedzi i pokruszony ser feta. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Notes

- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×