Pasztet mięsny z wątróbką

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych nie mam zaufania,gdyż nie wiem,co się w nich znalazło.Stąd z kilku rodzajów mięs i wątróbki upiekłam dwie keksówki własnego.Oj,długo to on nie poleży.
Obejrzane: 1160
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:
263,9kcal
kalorie
4,3g
węglowodany
27,0g
białko
15,8g
tłuszcze
0,7g
błonnik
261,6mg
cholesterol
37,3mg
magnez
23,1mg
wapń
5,6mg
żelazo

Składniki

  • 1 ugotowany udziec z indyka
  • 1 ugotowane udko kurczaka
  • 30 dkg surowej łopatki wieprzowej bez kości
  • 50 dkg surowego mięsa z szynki wieprzowej
  • 20 dkg wątróbki wieprzowej
  • 50 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku polskiego
  • 6 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczek papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżek kminku
  • 1/2 łyżek rozmarynu suszonego
  • 1/2 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
  • 3 łyżki czubate smalcu ze skwarkami
  • 2 łyżki bulionu z gotowania mięsa

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso z szynki i łopatkę umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.Zalałam wodą i zagotowałam.Odszumowałam i dołożyłam obrane marchwie i pietruszkę oraz listki laurowe i ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.Gotowałam ok.pół godziny,po czym posoliłam całość i gotowałam następne pół godziny.

Krok 2

Obydwa rodzaje wątróbki umyłam .Wieprzową pokroiłam na mniejsze kawałki a drobiową przekroiłam na połówki.Wrzuciłam je do garnka z gotującym się mięsem i gotowałam razem ok.10 minut.Wyjęłam z garnka mięsa,wątróbki i warzywa a wywar przecedziłam i odstawiłam do przestudzenia.

Krok 3

Mięso z gotowanego indyka i kurczaka podzieliłam na kawałki i zblendowałam w rozdrabniaczu elektrycznym wraz z cebulami i czosnkiem.Można oczywiście zemleć w maszynce do mięsa dwu albo trzykrotnie,ale z lenistwa wolałam użyć rozdrabniacza. Gdy mięsa przestygły je także rozdrobniłam wraz z marchwią i pietruszką.

Krok 4

Wszystko przełożyłam razem do miski,wsypałam pieprz mielony,obie papryki w proszku,rozmaryn,gałkę muszkatołową i kminek.Dołożyłam smalec ze skwarkami (nie miałam w domu boczku czy słoniny,więc dodałam smalec żeby pasztet nie wyszedł za suchy). Wsypałam bułkę tartą,wbiłam jajka i posoliłam.Wyrabiałam ręką dokładnie masę,by równomiernie przeszłą przyprawami.Wlałam dwie łyżki wazowe wystudzonego bulionu z gotowania mięsa i wątróbki oraz sos sojowy i wymieszałam.Spróbowałam odrobinę,żeby sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić.Ciut dosoliłam.Masa była dość rzadka,ale kleista.

Krok 5

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni-góra i dół. Przygotowałam dwie długie keksówki,natłuściłam i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam do obu po połowie masy i zwilżoną w zimnej wodzie łyżką wygładzałam powierzchnię. Piekłam pasztet godzinę i po wystudzeniu wyjmowałam z foremek. Mięsa mogą być różne.Ja użyłam takich,które często pozostają mi z gotowania obiadu lub są niepodzielne.Mogą być gotowane lub surowe.Zamrażam je wtedy i jak nazbiera mi się ich większa ilość robię np.pasztety czy farsze lub zapiekanki. Pasztet jest nie za suchy i nie za mazisty.Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem i z warzywami np. z ogórkiem kiszonym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×