Serowe szczurki
Składniki
Sos
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 6 szt rzodkiewek
- 3 łyżki szczypiorku siekanego
- do smaku : sól, pieprz, cukier
Szczurki
- 200 g sera białego
- 2 - 3 łyżek jogurtu naturalnego
- 50 g sera żółtego
- 6 szt rzodkiewek
- 6 szt suszonej żurawiny
- 2 szt natki pietruszki
- 6 szt szczypiorku
- 4 szt liści sałaty
Przygotowanie:
Krok 1
SOS - Rzodkiewki umyłam dokładnie, odcięłam liście i korzonek. Starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawiłam sos cukrem, solą i białym mielonym pieprzem.
Krok 2
SZCZURKI - Ser dobrze roztarłam dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być dość zwarta. Masę doprawiłam odrobiną soli, szczyptą cukru i pieprzu, uformowałam kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie ukształtowałam je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkroiłam piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki pokroiłam na półplasterki. Z sera żółtego wykroiłam trójkąty, na których usiądą szczurki.
Krok 3
Uformowanym szczurkom zrobiłam oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wcisnęłam w tułów z masy twarogowej.
Czas na złożenie koreczka - na spód położyłam piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowałam do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadziłam na łączkę z liści sałaty i natki. Podałam z sosem rzodkiewkowym.