Keczup z cukinii
Składniki
- 1.5 kg cukinii
- 0.5 kg cebuli
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0.5 kg cukru
- 1 szklanka octu
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię obrać pokroić w kostkę, cebulę obrać pokroić w piórka zasolić garścią soli i odstawić na 2-3 godziny.
Krok 2
Po upływie danego czasu odlać trochę wody ( pozostawić ok. 1,5 szklanki) gotować do zmięknięcia cukinii.
Krok 3
Gdy cukinia będzie miękka dodać przyprawy, przecier pomidorowy, cukier i ocet.
Krok 4
Następnie doprowadzić do wrzenia i zmiksować na gładka masę.
Krok 5
Potem nałożyć do słoiczków zakręcić. pasteryzować ok. 10 minut.