Surówka z kapusty i papryki
Surówka z kapusty i papryki Prosto i smacznie.. Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty. Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie. Kapusta zwiera duże ilości żelaza, magnezu i miedzi, dzięki czemu skutecznie wspiera leczenie anemii. Mimo powszechnie panującej opinii, że kapusta jest ciężkostrawna, okazuje się nadzwyczaj korzystna dla żołądka i jelit, zwłaszcza w postaci świeżego soku. Do potraw z kapusty wystarczy dodać odpowiednią ilość przypraw, szczególnie majeranku i kminku, które ułatwią trawienie. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski.Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem.Wymieszać z kapustą.