Krem z brązowych pieczarek
Składniki
- 500 g brązowych pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta majeranku
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy całość otartym majerankiem.
Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.