Zupa krem z dyni z grillowaną gruszką
Składniki
- 0.5 kg Upieczona dynia
- 1 szt Cebula
- 1 szt Gruszka
- 3 ząbki Czosnek
- 1 puszka Mleczko kokosowe
- 0.5 łyżki Chilli
- 0.5 L Bulion drobiowy
- 0.5 łyżeczki Gałka muszkatołowa świeża
- 0.25 łyżeczki Imbir
- 1 Szafran
- 1 łyżeczka Sól morska
- 0.5 łyżeczki Pieprz
- 20 ml Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię pozbawiamy skóry i miąższu z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce, posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2
Podlewamy oliwą i pieczemy 20-30 min.W filiżance gorącej wody rozpuszczamy szczyptę szafranu– powstanie wtedy pożądany smak i kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy upieczoną dynię.
Krok 3
Zalewamy całość bulionem drobiowym. Dodajemy szafran, świeżo startą gałkę muszkatołową, chilli oraz imbir.
Krok 4
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 5
Następnie dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6
Zupę przelewamy do miseczek i dodajemy ugrillowaną gruszkę. Smacznego!