Barszczyk botwinkowy z koperkiem
Składniki
- 4 pęczki botwinki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2-3 młode ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 białe cebule
- 1 pęczek koperku
- 1 garść szczypiorku
- 2 kostki bulionowe
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie
- ok 10 ziaren pieprzu ziarnistego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 jajko na 1 porcję
Przygotowanie:
Krok 1
Płuczemy botwinkę bardzo dokładnie, siekamy.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tartce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię, cebulkę drobno kroimy dodajemy do jarzyn na patelnię, dodajemy 2 łyżki masła klarowanego,liść laurowy,pieprz i ziele angielskie i przesmażamy chwilę na patelni.
Krok 2
Botwinkę zalewamy wodą i gotujemy. Nie gotujemy długo, dodajemy jarzyny z patelni,kostki bulionowe, chwile jeszcze gotujemy. W osobnym naczyniu zagotujemy nasze ziemniaczki pokrojone w droną kostke.Nasza zupka prawie gotowa,dodamy ugotowane ziemniaczki, dodamy jeszcze czosnek wyciśnięty przez praskę, garść szczypiorku i dużo koperku. ja dodałam jeszcze 2 łyżki koncentratu z buraków dla ładnego kolorku ale też i do smaku, ale nie jest to konieczne.Można jeszcze dosolić i dodać odrobinę pieprzu do smaku, jak ktoś lubi bardziej na ostro.
Podawałam z jajem na twardo i łyżką śmietany już na talerzu i zieloną roszponką.
Smacznego :-)