ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI I CHILI
Składniki
- 300 g fileta z białej ryby np. dorsza lub halibuta
- 5 pomidorów malinowych
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 1 marchewka
- 0.5 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 średniej cebuli
- 1 pęczek koperku (mały)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek również obieramy i drobno siekamy. Chili oczyszczamy z nasion i również siekamy bardzo drobno. Pomidory obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Koper myjemy i siekamy drobno.
Krok 2
Przez moment podsmażamy na oleju czosnek i cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dorzucamy startą marchewkę i gotujemy następne 8 minut. Wrzucamy posiekany koperek i gotujemy kolejnych 5 minut. Rybę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Gotową zupę doprawiamy jeszcze ewentualnie pieprzem i ostrą papryką jeśli lubimy pikantniejsze potrawy. Do gotowej zupy wkładamy kawałki ryby i gotujemy jeszcze 4-6 minut.