Żurek wielkanocny

Dodany przez: szkatulkacook (więcej moich przepisów)

Nie wiem czy Wam, ale mnie nie mogą się udać święta wielkanocne (pod względem kulinarnym) bez żurku oczywiście. I czy to na Śląsku czy na Lubelszczyźnie, Zamojszczyźnie czy na Mazowszu – zawsze podawano żurek. Pyszny żurek z kiełbaską i czasem z ziemniakami. Moja Babcia pochodziła z Jasła i podawała żur z ziemniakami. Moja Mama wywodziła się z Zagłębia i żur był zawsze z jajkiem, wędzonką i bez ziemniaków. Ja jestem ze Śląska choć Ślązaczką nie jestem, mieszkam na Lubelszczyźnie choć korzeni żadnych związanych z tą Ziemią i swoimi przodkami nie mam za to żurek podaję w sposób „mieszany”. Mój żurek musi mieć ziemniaki, na Wielkanoc zawsze podaję go z jajem, ale zwykle nie gotuję go już na ciężkich wywarach z kiełbasy czy wędzonki (kości lub żebra wędzone lub kiełbasy). Robię to troszkę inaczej, za to mój żurek nie jest taki tłusty i ciężki, a zaręczam, że równie dobry, aromatyczny i lekki.
Obejrzane: 1049
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1-2 pętka dobrze wędzonej kiełbasy
  • 0.5 L żuru (1/2 litra)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler (malutki)
  • 1 cebula
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbków czosnku
  • szczypta majeranku, tymianku, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 kubek śmietany 18%

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Włoszczyznę obierz, wrzuć do garnka i zalej 3-4 litrami wody.

Krok 2

Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu.

Krok 3

Ugotuj wywar.

Krok 4

Po tym jak wywar będzie gotowy a warzywa miękkie wyjmij je z garnka.

Krok 5

Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.

Krok 6

W między czasie na patelni zrumień dobrze z każdej strony pokrojoną w kostkę kiełbaskę, a następnie dodaj ją do wywaru z ziemniakami i dalej gotuj.

Krok 7

Na tłuszczyku (jeśli taki został) przyrumień na złoto cebulkę i dodaj do wywaru. Jeśli tłuszczyk jednak nie pozostał … zrumień cebulkę na sklarowanym maśle – doda żurkowi głębszego i bogatszego smaku.

Krok 8

Żurek właściwie jest gotowy … wystarczy dodać zakwasu zwanego żurkiem. Potrząsam dobrze butelką aby wzburzyć całą zawartość butelki (razem z mąką i otrębami) i odważnie wlewam do gotującego się wywaru – już żurku :-)

Krok 9

Dodaję przyprawy wedle uznania: majeranek, tymianek, czosnek jeśli trzeba to sól i pieprz, ubogacam smak odrobiną tartego chrzanu ze słoiczka (moja Babcia ścierała wiórki naturalnego chrzanu. Ja uważam, że dają goryczkę i szybko powodują kiśnięcie żurku więc wolę dodać taki ze słoiczka). Można tego chrzanu nie dodawać – jeśli nie macie przekonania.

Krok 10

Przed samym podaniem zabielam lub nie zabielam śmietaną … wszystko zależy od tego jaki żurek wyjdzie. Dużo zależy od jakości ziemniaków i zakwasu. Cóż prawda jest taka, że w śmietanie można dużo ukryć, a w żurku nie zawsze jest potrzebna – nasi przodkowie nie dodawali do żuru śmietany – to pewne :-). Część mojej rodziny lubi ze śmietaną więc mam garnek żurku ze śmietaną ;-), a część lubi taki szarawy, kwaskowaty i naturalny bez śmietany ... mam więc drugi garnek - bez śmietany ;-)

Krok 11

W czasie Wielkiejnocy podaję zawsze z jajkiem, przepysznym jajkiem wielkanocnym.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×