Żurek wielkanocny
Składniki
- 1-2 pętka dobrze wędzonej kiełbasy
- 0.5 L żuru (1/2 litra)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler (malutki)
- 1 cebula
- 0.5 kg ziemniaków
- 2-3 ząbków czosnku
- szczypta majeranku, tymianku, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 1 kubek śmietany 18%
Przygotowanie:
Krok 1
Włoszczyznę obierz, wrzuć do garnka i zalej 3-4 litrami wody.
Krok 2
Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu.
Krok 3
Ugotuj wywar.
Krok 4
Po tym jak wywar będzie gotowy a warzywa miękkie wyjmij je z garnka.
Krok 5
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
Krok 6
W między czasie na patelni zrumień dobrze z każdej strony pokrojoną w kostkę kiełbaskę, a następnie dodaj ją do wywaru z ziemniakami i dalej gotuj.
Krok 7
Na tłuszczyku (jeśli taki został) przyrumień na złoto cebulkę i dodaj do wywaru. Jeśli tłuszczyk jednak nie pozostał … zrumień cebulkę na sklarowanym maśle – doda żurkowi głębszego i bogatszego smaku.
Krok 8
Żurek właściwie jest gotowy … wystarczy dodać zakwasu zwanego żurkiem. Potrząsam dobrze butelką aby wzburzyć całą zawartość butelki (razem z mąką i otrębami) i odważnie wlewam do gotującego się wywaru – już żurku :-)
Krok 9
Dodaję przyprawy wedle uznania: majeranek, tymianek, czosnek jeśli trzeba to sól i pieprz, ubogacam smak odrobiną tartego chrzanu ze słoiczka (moja Babcia ścierała wiórki naturalnego chrzanu. Ja uważam, że dają goryczkę i szybko powodują kiśnięcie żurku więc wolę dodać taki ze słoiczka). Można tego chrzanu nie dodawać – jeśli nie macie przekonania.
Krok 10
Przed samym podaniem zabielam lub nie zabielam śmietaną … wszystko zależy od tego jaki żurek wyjdzie. Dużo zależy od jakości ziemniaków i zakwasu. Cóż prawda jest taka, że w śmietanie można dużo ukryć, a w żurku nie zawsze jest potrzebna – nasi przodkowie nie dodawali do żuru śmietany – to pewne :-). Część mojej rodziny lubi ze śmietaną więc mam garnek żurku ze śmietaną ;-), a część lubi taki szarawy, kwaskowaty i naturalny bez śmietany ... mam więc drugi garnek - bez śmietany ;-)
Krok 11
W czasie Wielkiejnocy podaję zawsze z jajkiem, przepysznym jajkiem wielkanocnym.